Siw Bengtssons äppelpaj med marängtäcke

Från äppelfesten 2014

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
50 g smör
1 äggula
2 skalade äpplen i skivor
5 hackade myntablad
2 äggvitor
1 dl strösocker


Kör mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, socker, smör och ägg till en smidig deg i matberedare. Kavla degen centimetertjock och klä en smord pajform. Stötta kanterna med aluminiumfolie. Grädda 10 minuter i 175 grader.

Koka ev. äppelskivorna mjuka i lite vatten (sommarfrukt behöver inte kokas) – häll av vattnet. Fyll skalet med äppelskivor och hackade myntablad. Vispa äggvitorna styva och blanda ner sockret. Bred marängen över äppelskivorna och gör toppar i smeten med baksidan av en sked. Grädda 10 minuter i 150 grader (eller tills marängtopparna är lagom bruna – inte brända!).